Jykia

Outokumpu PSC Finland - Terässampo

Terässammon alueella erinomaiset puitteet metallialan toimijoille

Vuodesta 2000 alkaen Jyväskylän Savelassa, Terässammon alueella toiminut Outokumpu PSC Finland Oy tarjoaa asiakkailleen ruostumattoman teräksen vesi- ja plasmaleikkauspalveluja. Se on yksi Outokumpu-konsernin Euroopan kuudesta teräspalvelukeskuksesta, jossa on myös laaja varastovalikoima ruostumattoman teräksen teräslaatuja.

 

Yksikönjohtaja Juha Sipolan mukaan yrityksen sijainti Terässammon alueella on toimintojen kannalta erinomainen. Asiakkaat sijaitsevat pääosin 300 kilometrin säteellä, joten sijainti lähellä valtateitä on logistisesti hyvä ratkaisu. Alue mahdollistaa myös sisäiset kuljetukset.

 

”Olemme lähellä merkittävää asiakastamme, Valmetin Jyväskylän tehdasta, jonne suuretkin teräslevyt liikkuvat kustannustehokkaasti ja nopeasti sisäisin kuljetuksin. Alueen hyvien kulkuväylien ansiosta meidän ei tarvitse käyttää julkisia teitä Valmetin toimituksiin.”

 

Vahvaksi metalliteollisuuden osaamiskeskukseksi kehittynyt Terässammon alue tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet verkottumiseen ja synergiaan metallialan muiden toimijoiden kanssa. Lähellä on teollisuuden suunnittelutoimistojen lisäksi yritykselle tärkeitä yhteistyökumppaneita kuten Rautpohjan Konepaja ja Rautatyö Kröger Oy.

 

”Meiltä teräslevyt voidaan siirtää kuljetusvaunuissa pihan yli konepajalle hitsattaviksi ja kasattaviksi tai Krögerin happoaltaaseen puhdistettavaksi”, Sipola kuvailee alueen toiminnallisuutta.

Kustannussäästöjä syntyy kaikille alueen toimijoille myös siitä, että alueen yrityksiin tulevat rahtikuljetukset voidaan suunnitella ja toteuttaa järkevästi.

 

Tilat yrityksen tarpeisiin

Juha Sipola on tyytyväinen toimitiloihin, jotka on aikanaan suunniteltu ja rakennettu yrityksen tarpeisiin. Kiinteistö nosturilaitteineen on koko aluetta hallinnoivan Jykes Kiinteistöt Oy:n omistama, Outokumpu PSC Finland Oy omistaa kaikki yrityksen tuotantokoneet ja kaluston. Tehtaalla on ruostumattoman teräslevyn leikkaamiseen neljä plasmaleikkuria ja kaksi korkeapaineista vesileikkuria.

 

”Leikkaamme suuresta teräslevystä asiakkaittemme tarpeisiin kappaleet ja jäljelle jäävät hukkapalat lähetetään takaisin tehtaalle uudelleen sulatettavaksi. Tuotannon suunnittelulla pyrimme organisoimaan leikkaustyöt tehokkaasti. Haasteena ovat entistä lyhyemmät toimitusajat, joita asiakkaat toivovat.”

Suurin osa raaka-aineesta tuodaan konsernin Ruotsin tehtaalta, josta saadaan leveät ja jopa 100 mm paksut teräslevyt. Kapeammat ja ohuemmat teräslevyt toimittaa puolestaan Tornion tehdas.

 

Tulevaisuus näyttää hyvältä

Maakunnan isot tehdashankkeet, kuten uusi sellu- ja biotuotetehdas Äänekoskelle, antavat metalliteollisuuden toimijoille uskoa tulevaisuuteen. Muuttuvassa maailmantilanteessa tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Terässammon alueella kuitenkin uskotaan, että metalliteollisuuden töitä riittää jatkossakin.


Referenssejämme