Jykia

Ajankohtaista

Teollisuus vetää Jyväskylän seudun nousuun?


21.01.2016

”Kasvun merkit vahvistumassa, Keski-Suomi kuroo koko maata kiinni. Maakunnan ”veturi(t)” on saatu liikkeelle. Työllisyystilanne edelleen heikko.” Näin alkaa uusin Keski-Suomen Aikajana III/2015. Aikajanassa kuvataan ja analysoidaan Keski-Suomen maakunnan yritystoimintaa ja aluetaloutta tuoreilla, luotettavilla ja havainnollisilla indikaattoreilla. Sen tuottavat Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen kauppakamari ja Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy.

 

Kun muistellaan historiaa, voidaan nähdä Jyväskylän ja koko maakunnan vahva riippuvuus viennistä. Yksinkertaisena nyrkkisääntönä vientiteollisuus alihankintaketjuineen reagoi nopeasti kansainvälisiin markkinatilanteisiin ja tämä näkyy viiveellä seudun muussa taloudessa. 90-luvun laman aikaan työttömyys Jyväskylässä ponkaisi hetkessä lähes 30% lukemiin teollisuuden imussa ja jälki julkisessa taloudessa oli tämän mukaista. Kääntäen ajatellen teollisuuden vetäessä seutumme on myös noussut nopeasti. Voisiko nyt olla tämän nopean nousun aika? Ainakin merkkejä tästä on olemassa.

 

Meillä on seudulla paljon hyvää

 

Viime vuosina seudulla on ajauduttu taloudessa ja työpaikkakeskustelussa negatiivisen keskustelun kehään, joka on viimeistään nyt saatava poikki. Meillä on seudulla paljon hyvää. Julkinen talous on onneksi tehnyt korjausliikkeitä talouden osalta ja uskon että kovaa maata on saatu jalkojen alle. Viimeisimmistä aikajanan luvuista voi myös nähdä, että teollisuuden ja yritysten liikevaihto on kehittymässä positiiviseen suuntaan. Mikä parasta, kasvua on nähtävissä myös vientiliikevaihdossa. Tämä orastava positiivinen kehitys ei vielä ole muuttunut työpaikoiksi suurissa määrin, mutta kaikki varmasti ymmärrämme, että paras työllistäjä on menestyvä yritys ja yleensä kasvava liikevaihto luo työpaikkoja. Julkisuudessa on vain paljon suositumpaa keskustella kertaluonteisista YT-ratkaisuista, kuin jatkuvasta muutaman hengen rekrytoinnista.

 

Teollisuus on Jykes Kiinteistöjen suurin asiakas

 

Jykes Kiinteistöt Oy on toiminut teollisuuden parissa jo yli 30 vuoden ajan ja jokainen vuosi on tuonut omanlaisiaan haasteita sekä mahdollisuuksia. Vaikka viime aikoina olemme toimineet aktiivisesti myös start up -kentässä ja uuden yritystoiminnan käynnistämisen parissa, ei yhtiömme vahva teollinen selkäranka ole hävinnyt mihinkään. Seudulla tarvitaan jatkossakin vahvoja teollisia vetureita, jotka luovat työpaikkoja ja markkinoita myös uusille kasvaville yrityksille. Tässä työssä Jykes Kiinteistöt Oy haluaa olla mukana jatkossakin.

 

Oikein hyvää ja tuloksellista alkanutta vuotta.


Takaisin uutisiin
 

Referenssejämme