Jykia

Ajankohtaista

Talouden suunta vihdoin ylöspäin


23.09.2015

Suomen taloudessa on poikkeuksellisen pitkä taloudellisen taantuman vaihe, jonka seurauksena työvoiman tarve on vähentynyt. Taantuma heijastuu monella tavalla elinkeinoelämään Jyväskylän seudulla. Heinäkuun lopussa Jyväskylän työttömyysaste oli maan suurista kaupungeista isoin, 19,8 % ja koko Keski-Suomen työttömyysaste oli 18,6 % (lähde: Keski-Suomen työllisyyskatsaus 31.7.2015).

Tilastokeskuksen viimeisten tietojen mukaan Keski-Suomen yrityselämä näyttäisi orastavaa kasvua. Parhaiten työpaikkoja on tullut liike-elämän asiantuntijapalvelusektorille. Siellä työntekijämäärä on lisääntynyt vuodessa noin 3 prosenttia. Keski-Suomen työttömyysasteen kehitykseen vaikuttaa merkittävimmin vientiteollisuuden tilauskanta. Tällä hetkellä viennin määrä vuositasolla on näissä yrityksissä noin miljardin euroa vähemmän vuoteen 2008 verrattuna.   

Uusia pieniä yrityksiä syntyy

Jyväskylän seudulla uusien yritysten perustaminen on monimuotoista ja aktiivista, melkein Suomen huippuluokkaa. Uusia yrityksiä syntyy erityisesti liike-elämän palveluiden aloille, mutta myös uudentyyppisiä teollisia toimijoita aloittaa täällä. Näistä esimerkkeinä ovat Jyväskylässä uusina vuokralaisinamme toimivat 3D-tulostuspalvelu Protopaja Kalliokoski ja Panimo Hiisi. 

Jyväskylässä on edelleen perustettu enemmän yrityksiä kuin niitä lopetetaan.  Tätä trendiä voidaan vahvistaa monella tukitoiminnalla ja yksi merkittävä palveluntarjoaja on Jyväskylän seudun Uusyrityskeskus, joka tarjoaa kattavasti asiantuntijuutta yrityksen perustamisvaiheessa

Start up –yrityksille toimintaedellytyksiä

Työpaikkoja syntyy uusien liikeideoiden seurauksena ja liiketoiminnan taloudellinen tulos käytetään yrityksen kasvuun. Näille start up -yrityksille myös toimitiloista maksettavan vastikkeen on tuotettava maksimaalinen hyöty liiketoiminnalle, jotta alkuvaiheen tärkeä kasvuvaihe voi toteutua.

Olemme Jykes Kiinteistöissä kehittäneet aktiivisesti toimitilaympäristöjä start up -yrityksille ja pyrkineet toteuttamaan näiden uuden sukupolven yrittäjien tilatarpeet mahdollisimman kattavasti. Tilojen hinta-laatusuhde on asiakaspalautteen mukaan hyvä.

Jykes Kiinteistöjen start up -ympäristöihin on sijoittunut reilussa vuodessa yhteensä 21 start up -yritystä, jotka työllistävät lähes 60 henkilöä. Samalla ajanjaksolla tiloissamme aloitti 11 Jyväskylään sijoittunutta uutta yritystä. Näissä työskentelee noin 20 työntekijää.

Parannamme palvelukonseptia jatkuvasti ja tavoitteenamme on osaltamme vaikuttaa siihen, että Jyväskylän seutu on myös tulevaisuudessa Suomen parhaimpia paikkoja kasvattaa alkuvaiheen yritystä.


Takaisin uutisiin
 

Referenssejämme