Jykia

Ajankohtaista

Moventas kasvaa vahvassa myötätuulessa tänäkin vuonna


24.02.2016

Moventas elää jälleen kovaa kasvun aikaa. Tuulivoimaloiden vaihteistojen valmistukseen ja huoltotoimintaan satsanneessa yrityksessä odotetaan kuluvan vuoden liikevaihdon kasvavan yli 20 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna. Huomionarvoista tässä on se, että 2014–2015 olivat jo merkittäviä kasvun vuosia.

Moventaksen henkilöstömäärä Suomessa on kivunnut yli 400:aan. Heistä noin 170 työskentelee Jyväskylän Etelä-Keljossa Ikolan tehtaalla.

 

Moventaksen toimitusjohtaja Arto Lahtela kuvaa Jykes Kiinteistöjen rakennuttamaa Ikolan tehdasta maailman moderneimmaksi hammasvaihdetehtaaksi. Pitkälle automatisoidussa tuotantolaitoksessa robotit huolehtivat esimerkiksi kappaleiden kuljettamisesta työpisteeltä toiselle.

 

”Meillä on käytössämme uudenaikainen, toimiva tehdas. Työntekijät tykkäävät työskennellä valoisassa ja siistissä työympäristössä”, Lahtela sanoo.

 

Hän pitää Etelä-Keljoa logistisesti hyvänä paikkana. Tehdasympäristöä on myös voitu yhteistyössä Jykes Kiinteistöjen kanssa kehittää tuotannon tarpeiden mukaan.

 

”Muutoksia on tehty tehtaan sisällä ja kiinteistöjärjestelmiä on päivitetty. Tehtaan layout on elänyt vuosien varrella.”

 

Lahtelan mukaan Moventas menestyy tulevaisuudessa erityisesti kahdella tekijällä. Korkea laatu korostuu tuulivoimalabisneksessä, sillä paikan päällä tehdyt korjaustyöt ovat kalliita. Toisaalta hyvällä suunnittelulla tuotteista voidaan tehdä Jyväskylässä kilpailijoihin verrattuna kilpailukykyisempiä.

 

Yhdysvalloissa ja Intiassa on tilaa kasvaa

Moventaksella on Ikolan tehtaalla toimitilaa 16 000 neliömetriä. Etelä-Keljossa valmistetaan komponentteja ja huolehditaan niiden kokoonpanosta. Ikolan tehtaan lisäksi Moventaksella on toimipisteet Jyväskylän Rautpohjassa ja Karkkilassa. Kaikkiaan yritys toimi nykyisin yhdeksässä maassa.

 

Toimitusjohtaja Lahtela laskee Moventaksen suurimman kasvupotentiaalin olevan Yhdysvalloissa ja Intiassa. Jyväskylän tuotannosta näihin maihin menee jo yli 30 prosenttia.

 

Huoltoliiketoiminnassa suurin kasvumarkkina on Iso-Britannia. Moventas laajentaakin huoltoverstastaan Englannissa Huddersfieldissa lähellä Manchesteria ensi kesäksi.

 

Syksyllä 2015 yritys avasi uuden huoltoverstaan Yhdysvalloissa Minnesotassa. Moventaksella on tällä hetkellä Pohjois-Amerikassa kolme huoltoverstasta Yhdysvalloissa ja yksi Kanadassa.

 

Teollisuuteen syntynyt uusia työpaikkoja

Etelä-Keljosta kiirineet kasvu-uutiset vahvistavat Jykes Kiinteistöjen toimitusjohtajan Juha Takalan mukaan teollisuuden piristymisen trendiä Jyväskylän seudulla. Takala sanoo teollisuuden toipumisen näkyneen esimerkiksi työpaikkojen lisääntymisenä Jykes Kiinteistöjen asiakasyrityksissä.

 

Takala kuitenkin muistuttaa, että Jyväskylän seudulla on niukalti tarjolla vapaita teollisuustiloja, joten tarvetta uudishankkeiden käynnistämiselle on yhä enemmän. Jykes Kiinteistöt on jo käynyt neuvotteluja teollisuusyritysten kanssa toimitilalaajennuksista.

 

”Jyväskylän seudun voi sanoa nousseen teollisuudessa takamatkalta rinnalle ja ohitsekin muuhun maahan verrattuna”, Takala sanoo.

Teksti: Tommi Salo


Takaisin uutisiin
 

Referenssejämme